Po krk v odpadcích: Seznamte se s nejtěžším případem

Judy patří mezi starší ženy, které žijí samy. Překvapivě nechová kočky, ale dvě fretky, které zavírá do klece, jinak by je ve svém domě plném odpadků, už nikdy nenašla… V dalším díle Po krk v odpadcích pochopíte, že kompulzivní a podobné choroby jdou ruku v ruce.

Samota jako jedna z příčin?

Judy pochází z Atlanty, žije na poměrně malebném předměstí. Už jen to ji přivádí k šílenství. Většina obětí kompulzivního shromažďování se snaží svoji chorobu skrývat. V jistých případech už to ale nejde. Silný zápach linoucí se z domu je někdy až příliš velkým důkazem choroby. Judy se za svůj problém stydí, ale pomoci si nemůže. „Nemám tu nikoho, kdo by mě upozornil na to, že už je to příliš.“ Vysvětluje, že člověk, žijící sám, si své problémy většinou ani neuvědomuje.

Věcmi ji zásobují cizí lidé

Tři ložnice, dvě koupelny a sklep. Všechno je plné odpadků a naskládaného harampádí. Přesto si v takto velkém domě nesednete: „Když posunu pár věcí tady v ložnici, můžu si i lehnout.“ Judy ukazuje, jak každou noc leží na asi dvacet centimetrů širokém místě.

Ani okolí jí v jejím boji s chorobou příliš nepomáhá. „Nemusím už vlastně nic kupovat, protože mi spousta lidí dává věci zadarmo. Chtějí se toho prostě zbavit,“ říká Judy, která kromě kompulzivního shromažďování podlehla také kompulzivnímu nakupování. Během uplynulých let si tak vytvořila několikatisícové dluhy. Nemluvě o tom, že před pár měsíci ztratila ve svém domě i vlastní peněženku. Takto postižení lidé nemají žádný vztah k penězům. Proč? Příklady pohozených desetitisíců mezi odpadky zmiňujeme v tomto článku

Přivolaná psycholožka, která se zabývá případy kompulzivního shromažďování, klasifikuje případ Judy jako jeden z nejtěžších, které viděla.

Podívejte se do naší galerie na ty nejhorší zaznamenané případy kompulzivního shromažďování:

Jim jako zástupce zděděné kompulzivní choroby

Jednapadesátiletý Jim žije sám. Šedesát metrů čtverečních je plných věcí. A jeho případ je klasicky učebnicový. Jim totiž začal už odmala sbíráním komiksů. Jim kromě kompulzivního hromadění trpí sociální fobií, výsledkem je, že už deset let nepracuje. Nejvíce tráví dny sledováním televize. Aby toho nebylo málo, během natáčení dokumentu mu byl diagnostikován další typ obsedantně-kompulzivní poruchy. Jedná se o rituální chování. Jim si více než dvacetkrát denně myje ruce. Nesmí na nic sáhnout před tím, než se dotkne svého obličeje.

85 % lidí má kompulzivní shromažďování v genech

Když měl spolubydlícího, fungoval daleko lépe. Nutilo ho to uklízet. Proto nyní uvažuje o dalším spolubydlícím. Další varianta je, že se přestěhuje k matce. Ale ta hromadí věci také. O tom, že 85 % lidí s kompulzivní chorobou shromažďování má v rodině dalšího „sběrače“, jsme už psali. Vy si zde můžete přečíst, proč tomu tak je a jaké druhy kompulzivních chorob se mohou rozvinout.

Sledujte každé úterý na Prima love ve 20. 15 Po krk v odpadcích, kde vám ukážou ty nejtěžší případy a poradí, jak pomoci!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.