Otrávila Kleopatru kobra, nebo smrtící koktejl?

Otrávené sušenky zabily sedláka v Lastrumu. Komisařka Lindholmová musí vypátrat vraha a zjistit, zda smrt souvisí se sedlákovou manželkou z Filipín. Jedy jsou vražedným nástrojem tisíce let. Zvlášť mocní z nich měli hrůzu, připomeňte si tři osobnosti starověku, kterým se otrava stala osudná.

Místo činu: Lastrumský případ uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima love.

Zabila Kleopatru opravdu kobra?

Jednou z nejznámějších postav, která požila jed, je egyptská královna Kleopatra. Když byla s Markem Antoniem poražena Oktaviánem v bitvě u Atia, zvolili oba smrt – Markus Antonius mečem, ona se otrávila. Nejznámější verzí je, že se Kleopatra nechala kousnout egyptskou kobrou, ovšem Kleopatřin současník Strabo uvádí, že existují dva výklady Kleopatřiny smrti – podle jedné užila toxickou mast, druhá referuje o tom, že se nechala pokousat hadem na prsou.

Se zajímavou teorií přišel před 4 lety německý historik Christoph Schaefer – po prostudování historických textů a konzultaci s toxikology totiž došel k názoru, že královna spíš vypila směs jedlovce, oměje a opia, neboť kousnutí egyptskou kobrou by nepřineslo bezbolestnou a rychlou smrt. Jed kobry totiž nejdřív ochromí tělo a smrt přijde až později.

Sokrates vypil bolehlav

Sebevraždu vypitím odvaru z bolehlavu (a pravděpodobně i dalších bylin) byl, poté co v Athénách upadl v nemilost, donucen spáchat slavný filosof Sókrates ve 4. století před naším letopočtem. Bolehlav byl v antice celkem populární a využívaný jak při popravách, tak traviči.

Podle některých soudobých římských autorů byl otráven i císař Claudius, žijící v 1. století našeho letopočtu, a to na popud své manželky Agrippiny. Dvorní ochutnávač měl podle příběhu Claudiovi nejdřív podat otrávený hřib, když však neměl požadovaný účinek a císaře pouze oslabil, „dootrávili“ ho jedovatým perem. Nicméně někteří moderní historici připouštějí, že Claudius mohl zemřít i stářím, po celý život ho navíc trápily zdravotní problémy. Claudius si s sebou pravděpodobně nesl následky dětské obrny.

Kdo zabil novomanžela v Místě činu? Uvidíte ve čtvrtek na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.