Mata Hari okouzlovala muže tancem, osudnou se jí stala špionáž

Součástí tajné operace CIA se tentokrát stanou Richard Castle a Kate Beckett. O co půjde? Než tomu přijdete na kloub, mrkněte na cestu exotické Maty Hari od tance po špionáž. Počátkem století pobláznila (nejen) Paříž, nakonec ji ale zastřelili. Castla na zabití uvidíte v úterý od 20:15 na Primě.

Dívka z Nizozemí

Slávu Matě Hari přinesl hlavně dobře propracovaný příběh a sex appeal. Žena, která se vydávala za rodačku z exotických krajů, totiž ve skutečnosti přišla na svět roku 1876 v nizozemském Leeuwardenu jako Margaretha Geertruida Zelleová. Její dětství a mládí provázely tragédie. Otec kloboučník zkrachoval, matka zemřela a Margaretha tak vyrůstala u příbuzných, načež se jako osmnáctiletá provdala za skoro čtyřicetiletého kapitána nizozemské armády a odcestovala s ním za na Jávu a Sumatru. Manželství se ale moc nedařilo, manžel pil a svou Margarethu bil. Když pak tragicky zemřel i jejich prvorozený syn, Margaretha se rozvedla a dcera připadla do péče manželovi. Mladou ženu čekala v Evropě závratná kariéra.

Mata Hari byla krásná žena. Foto: Wikimedia Commons

Indická princezna

V roce 1905 už tančila v Paříži a vymyslela si vzrušující příběh o svém původu. Vydávala se za princeznu z Indie, jejíž otec byl urozený, ale matka pouhá chrámová tanečnice, která zemřela při porodu. Dívku měli adoptovat kněží. Hlavní pecka však byla, že Mata Hari tančila s minimem ošacení (respektive skoro žádným), zato se spoustou šperků. Byla sexy, smyslná a nebránila se poměrům s významnými muži.

Začala válka

Na počátku první světové války kariéra Mata Hari trochu uvadala, nicméně byla stále známá jako půvabná žena a luxusní kurtizána, která má spoustu kontaktů mezi vlivnými muži. Vojáky a politiky nevyjímaje. Po začátku války zůstalo Nizozemsko neutrální a Mata Hari jako nizozemská občanka mohla volně překračovat hranice.

Mata Hari pocházela z Nizozemska. Foto: Wikimedia Commons

V roce 1916 jí údajně nabídli špionáž pro Německo. Jenže ona se stala i špionkou pro Francouze – prý proto, aby mohla odjet za svým milencem na východní frontu. Pozice dvojité agentky se ale nevyplácí. Francouzi se o ní v šifrovaných německých zprávách dozví a bývalou tanečnici obviní a odsoudí k trestu smrti. Údaje o tom, co všechno měla zjistit pro obě strany, se však různí. A stále panují dohady.

Bez pásky přes oči

Mata Hari byla zastřelena 15. října 1917 ve vojenském prostoru Vincennes. Odmítla pásku přes oči. Zajímavostí je, že rodina nedostala její tělo, které putovalo na lékařské účely. Hlavu uchovali v muzeu anatomie v Paříži – na přelomu tisíciletí však jeho zaměstnanci zjistili, že zmizela. Zbytek těla taky. O slavné tanečnici později vzniklo například několik filmů, nejznámější pochází z třicátých let a hlavní roli v něm ztvárnila Greta Garbo.

Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý ve 20:15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.