Máme pro vás recept na rizoto, po kterém zhubnete!

Rizoto s chřestem Foto: Rizoto s chřestemFoto: foto Marek Kučera

Jaro už je tady a s ním i období, kdy si můžete v každém jídle užívat trochu zeleného pokladu jménem chřest. Chřest obsahuje 13 kalorií na 100 gramů. Nemluvě o spoustě vitamínů. Máme pro vás jídlo, které vám pomůže v jarních měsících dostat kila navíc pryč.

Jaro je období chřestu a medvědího česneku. Chřest kromě nízkých kalorií obsahuje také vitamíny B1, B2, C a E, draslík, fosfor, minerální látky, hořčík a železo. Právě vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu a hubnutí. Právě začíná období chřestu a bylo by škoda ho nezařadit do svého dietního jídelníčku, pokud plánujete zhubnout.

Chřest je potravina, na kterou sází i několik dietních režimů a slibují třeba úbytek 2 kilogramy za týden! My jsme ovšem příznivci zdravého hubnutí, proto doporučujeme chřest jen zařadit do zdravého a hlavně vyváženého jídelníčku.

Chřest s křupavovou citronovou strouhankou Foto: Chřest s křupavovou citronovou strouhankouFoto: isifa.com

A jakou má vůbec chřest chuť? Zelený chřest je křehký a svěží, bílý se vyznačuje jemnou chutí a fialový je lehce nahořklý.

Máme pro vás recept na rizoto s chřestem, které neni nikterak náročné a hlavně v sobě obsahuje tuto bombastickou potravinu:

Zelené rizoto

(vidíte na hlavní fotografii)

Co budete potřebovat:

½ hrnku listů petržele, ¼ hrnku listů estragonu, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 hrnky listů špenátu, 4 jarní cibulky, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 středně velké rozdrcené stroužky česneku, 1 a ½ hrnku rizotové rýže, trochu nastrouhané citronové kůry, sůl a čerstvě namletý černý pepř, svazek zeleného chřestu 

Postup:

1. Polovinu listů petržele a estragonu nakrájejte nadrobno. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a vsypte do ní zbylé listy petržele, estragonu, špenát a zelenou část jarních cibulek. Povařte 30 vteřin, děrovanou naběračkou přesuňte do ledové lázně a nechte zcela vychladnout. Listy pak sceďte a rozmixujte je s asi půl hrnkem teplého vývaru.

2. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájenou bílou část cibulky a smažte asi 1 minutu. Poté vsypte propláchnutou rýži a promíchejte ji, aby se obalila olejem, a asi 3 minuty za stálého míchání restujte.

3. Plamen snižte na minimum. Po částech přilévejte do rýže horký vývar a vždy počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Mezitím krátce povařte očištěný chřest ve vroucí osolené vodě, aby zvláčněl, ale zůstal na skus pevný.

4. Až bude rýže měkká, ale na skus ještě trochu pevná, sejměte ji z plamene a promíchejte s rozmixovanými zelenými listy, citronovou kůrou, nakrájenými zbylými listy petržele a estragonu a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ho s chřestem.

Další recepty s chřestem najdete v novém časopisu Prima Fresh, který si můžete pořídit už tuto středu ve všech trafikách.

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...

 

Videoarchiv
Všechna videa
TV program Celý program
Právě vysíláme
DNES V TVMyšlenky zločince Foto:
20.15
DNES V TVSběratelé kostí Foto:
21.15
DNES V TVOhnivý kuře Foto:
20.15
DNES V TVZdeněk se kření Foto:
21.30
DNES V TVSpratci na zabití Foto:
20.15
DNES V TV
22.00
DNES V TVHlavní postavy Grimm III Foto:
20.15
DNES V TVLetem světem Foto:
20.00

reklama

//Relaxujte s~chutí, přinášíme 5~tipů 16.5.-22.5.2016