Lvice Elsa – nejslavnější šelma spojená s autorkou s českými kořeny

Vraždu muže, kterého zřejmě napadla velká šelma, řeší tentokrát Kůstka a Booth. Než zjistíte, jak se oběť k něčemu takovému nachomýtla, připomeňte si asi nejslavnější (zvířecí) šelmu filmového nebe, lvici Elsu. Žena, díky které se "stala slavnou", pochází z českých zemí a měla pozoruhodný osud.

Další díl seriálu Sběratelé kostí uvidíte v úterý ve 21:20 na Prima love

Rodačka z Opavy

Joy Adamson, vlastním jménem Friederike Victoria Gessnerová, se narodila 20. ledna 1910 v Opavě, jako dítě se však s matkou přestěhovala do Vídně. Do Afriky vyrazila už se svým prvním – židovským – manželem v roce 1937 uniknout běsnění nacistů. A bezhlavě se tu zamilovala do švýcarského malíře a botanika Petera Ballyho. Rozvedla se kvůli němu, vzali se a i když manželství dlouho nevydrželo, jedna láska Friederike zůstala – ta k africkému kontinentu.

Zachytit mizející Afriku

Friederike v Africe začala působit jako kreslířka – zaznamenávala květenu i keňské domorodce.

Po krachu druhého manželství se roku 1944 provdala za strážce přírodní rezervace a jednoho ze zakladatelů afrických národních parků George Adamsona. Ten ji též překřtil na "Joy". Jednou George a Joy v divočině zastřelili lvici, která na ně zaútočila. Opodál našli trojici malých lvíčat. Dvě po půl roce péče Adamsonových putovaly do zoologické zahrady, nejslabší Elsa u nich ještě nějakou dobu zůstala. Adamsonovi se ji rozhodli vytrénovat a připravit na návrat do divočiny.

To se podařilo – Elsa se později vrátila, když přišla Adamsonovým "ukázat" své mladé, od nichž si ale Adamsonovi drželi odstup a pouze je fotografovali. Lvice zemřela jako pětiletá v roce 1961 na následky kousnutí klíštětem. V té době už byla na světě rok kniha o Elsině neobvyklém vyrůstání.

Literární úspěch

Kniha Born Free se ihned po vydání stala velice slavnou a celých 13 týdnů neklesla z vrcholu žebříčku bestsellerů listu The New York Times. Celkem příznivě ji přijala i kritika a z Adamsonových se staly známé osobnosti. Po Born Free následovaly i knihy Living Free, věnující se Elsině životu v divočině, a Forever Free o rozloučení s Elsinými mláďaty, které se kvůli tomu, že ohrožovaly dobytek farmářů, stěhovaly do jiného kouta Afriky. Kniha Born Free se dočkala i filmového zpracování natočeného již v roce 1966.

Tragický konec

Joy se až do konce života věnovala ochraně zvířat a také jako autorka cestovala po světě – přijala ji dokonce britská královna. V roce 1980 obvinila Joy jednoho ze svých zaměstnanců, že ji okradl a vyhnala ho z domu. O den později se vrátil a z pomsty ji zabil. Odsoudili ho na doživotí. Také George o devět let později zemřel tragicky – zavraždili ho somálští bandité. Ačkoliv se George a Joy v 70. letech odloučili a žili každý zvlášť, pravidelně spolu trávili vánoční svátky a nikdy se nerozvedli.

Sběratele kostí v úterý ve 21:20 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.