Love dokument: Jaký je život bez rukou?

Bez čeho si nedovedete představit svůj život? Bez lásky, zdraví? Marty Ravellete se narodil bez obou paží. Přesto umí řídit a rybaří. Za jeho osudem je ale víc bolesti, než by se na první pohled mohlo zdát. Co řeší lidi, jako je on?

Marty Ravellette se narodil do farmářské rodiny. Byl čtvrté dítě. Porod přišel o něco dříve, než měl, a navíc chlapci chyběly paže.

V době, kdy se Marty narodil, si lidé mysleli, že zdravotně postižení jsou postiženi i mentálně, a tak se s nimi i zacházelo. Rodina se rozhodla umístit postiženého syna do Domova dobrého pastýře, který fungoval částečně jako sirotčinec a částečně jako domov pro handicapované děti. Důvod nebyl ten, aby se ho zbavili. Domov dobrého pastýře v tu dobu nabízel pro lidi, jako je Marty, jednu velkou službu. Naučili je tam být samostatní.

Je bez rukou, přesto naprosto samostatný

Marty tak měl šanci naučit se, co k životu potřeboval. Místo paží skvěle používá nohy. Našel zde přátele, mohl chodit do veřejné školy. To v té době nebylo obvyklé. V tomto domově to ale chodilo tak, že děti žily bez ohledu na své postižení a měly i dost volnosti.

V šestnácti se Marty musel vrátit na farmu ke své rodině. Byl z něj dospělý samostatný muž. Patnáct let odloučení od rodiny však udělalo své. Sžít se znovu se svými blízkými pro něj bylo velice náročné.

Soudil se o svá práva

Protože se Marty zdál být učenlivým mladíkem, jeho matka chtěla, aby studoval na střední. Ředitel místní střední školy to ale odmítl. A tak rodina neváhala a obrátila se na soud. Soudce neviděl jediný důvod, proč by Marty nemohl školu navštěvovat. Po velkých bojích se po čase osamostatnil úplně a přestěhoval se do penzionu v San Diegu.

San Diego se pro něj stalo symbolem přátelství. V Kalifornii si našel opravdového přítele Raye. Ten mu jednou mu řekl:Když tě Bůh poslal na svět bez paží, je na nás, abychom se přizpůsobili, ne na tobě, aby ses přizpůsobil nám.

Marty je velký bojovník a vždy dělal všechno, aby byl naprosto soběstačný. Chtěl řidičský průkaz. Napoprvé ho nezískal, tak si na volant namontoval speciální kliky a řidičák udělal.

Jak se hledá láska?

Marty se ani se svým handicapem nebojí rychlosti. Několikrát dostal pokutu, ale jednou to byla pokuta přímo osudná. Jel po dálnici vyšší rychlostí, než bylo dovoleno. Řidič bez rukou, který dostal pokutu za rychlost? To si nemohl nechat ujít žádný novinový plátek. Vyšel o tom článek v novinách a všimla si ho dívka, která se také narodila bez paží. Napsala Martymu a tři týdny po seznámení byla svatba. Narodily se jim dvě děti. Dívka a chlapec, který Martyho neopatrností tragicky zemřel v pěti letech. Stres z této situace byl pravděpodobně důvodem rozpadu manželství...

Jak Marty žije svůj život? Co pro něj bylo nejtěžší? To se dozvíte ve čtvrtek ve 20.15 na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.