Celebrity

14. února 2014 14:00

Petra Kloidová

Když nejslavnější žena s knírkem, Frida Kahlo, píše milostný dopis záletnému manželovi

Milostné dopisy většinou psali muži ženám, ale někdy tomu bylo i naopak. Jako třeba u mexické kontroverzní malířky Fridy Kahlo, která poté, co ji podvedl s její sestrou, napsala velice otevřený dopis svému záletnému manželovi...a překvapivě byl plný lásky.

Ikona mexického umění Frida Kahlo měla velice náročný a bouřlivý život. A možná proto se její umění dotýkalo naivního symbolismu, realismu i znepokojivého surrealismu. V jejích obrazech můžeme sledovat celý život mladé ženy. Díky malířským barvám sdílela se světem zásadní okamžiky, jež prožila, jako ten v osmnácti letech, kdy stála v přeplněném autobusu, který havaroval. Díky slavným autoportrétům známe všechny její bolesti: od lékařských šroubů, které držely její páteř pohromadě, když byla upoutána na lůžko, k mrtvému dítěti, které potratila.

Frida Kahlo malovala svůj život a často se v jejích obrazech objevoval její milenec a manžel, v té době slavný mexický malíř Diego Rivera. Frida ho obdivovala už v patnácti letech, dokonce si byla jistá, jak si sama napsala do deníku, že mu jednou porodí dítě. To se jí bohužel nakonec nikdy nepovedlo (potratila několikrát). Svoje psychické a fyzické bolesti utápěla v alkoholu, ale i v umění.

Frida Kahlo, po její levé ruce je Diego Rivera. Foto: Carl Van Vechten/ Wikimedia commons

V jednadvaceti letech se se svým budoucím manželem seznámila podruhé (poprvé ho viděla letmo jako patnáctiletá dívka) a tentokrát už u Rivery zůstala. Proslulý záletník jí radil, jak malovat první olejomalby, a zároveň se mu líbilo, jaký má Frida odpor k měšťáckým konvencím. Není divu, protože jejich manželství mělo do společenských konvencí opravdu daleko. Žili bohémský život, obklopeni uměleckými přáteli. Alkohol tekl proudem. Diego měl nespočet milenek, které se Frida snažila přebíjet svými lesbickými avantýrami, ale i několika slavnými milenci.

Nevěra se sestrou

Diegův milostný románek s její sestrou však znamenal konečnou. Na chvíli. Frida ho opustila, pak mu však napsala jeden z nejotevřenějších dopisů, který dokazuje víru v jejich vztah. Jako správná žena však začala výčtem jeho milenek:

Vím, že všechny tyhle dopisy, aférky se sukněmi, učitelkami "angličtiny", cikánskými modelkami, asistentkami "s dobrými úmysly", "zplnomocněnými vyslankyněmi ze vzdálených míst" jsou jenom flirty a že hluboko pod tím se Ty a já něžně milujeme. A tak pokračuj v nesčetných dobrodružstvích, v bušení na dveře, nadávkách, urážkách, v mezinárodních výmyslech - přece se budeme vzájemně milovat.

Dopis naivně zamilované manželky? Ale vůbec. V roce 1939, který trávili v Paříži ve skupině surrealistických umělců, požádali o rozvod. Ani rozvod však jejich pouta nijak extrémně nezpřetrhal. Starali se o sebe, jen Diego si pochvaloval, že žije ve svém domě sám. Frida vždycky tušila, že ho žádná žena nikdy nebude vlastnit. I přes svou mohutnost byl nepolapitelný. Žil hlavně ve svém uměleckém světě. Rok poté prohlásil, že ho Frida potřebuje. Kahlo v té době byla už nejen zapálená komunistka, ale také závislá na morfiu (proti bolesti) a alkoholu. Skutečné důvody návratu mexického malíře k Fridě jsou však trochu rozostřené jeho mužským egem, protože Diego musel během svého návratu splnit požadavky své bývalé ženy. Frida se chtěla živit sama – vlastními malbami, a odmítala se s ním i milovat.

V prosinci roku 1940 se znovu vzali. Jejich životní styl se nezměnil. Byli stále nekonvenční, oba dva prožívali nevěry. Poslední minuty Fridy, která zemřela na komplikovaný zápal plic, prožili společně.

Petra Kloidová

Pošlete milostný vzkaz své lásce přímo do naší televize:

V pořadu Farmář hledá ženu, který můžete sledovat každý pátek na Primě ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.