John Goodman: Velký herec menších rolí

John Goodman je herec, kterého nepřehlédnete. A to nejen díky impozantní vizáži (navíc je v současnosti výrazně pohublejší), ale hlavně hereckým schopnostem. Umí povýšit i menší roli. A že prošel řadou komediálních i dramatických úloh. Další dva díly seriálu Roseanne uvidíte v úterý od 12.20 a 12.50

Zranění změnilo směr

Přitom chybělo málo a Goodman by zvolil jinou než hereckou kariéru – v mládí totiž miloval fotbal a chtěl se stát sportovcem. Díky fotbalu dokonce získal stipendium na Missouri State University a divadlu se věnoval "při tom".

Nakonec však jeho kariéru fotbalisty ukončilo zranění a Goodman se vydal na cestu herce. Prosadit se nebylo jednoduché – a John si v 70. letech přivydělával třeba jako číšník nebo barman, než začal víc hrát. Zpočátku v reklamě a v divadle.

Oblíbenec Coenů

V 80. letech se však Goodmanova kariéra rozjela poměrně slušně – a velký díl na tom má spolupráce s bratry Coeny, kteří ho obsadili do role trestance Galea ve snímku Potíže s Arizonou. Jako Charlie Meadows se objevil i v jejich dalším známém majstrštyku Barton Fink (za tuto roli získal nominaci na Zlatý glóbus).

O pár let později si zahrál i v legendárním snímku Big Lebowski a pamatovat si ho můžete také z Bratříčku, kde jsi? Co se dalších rolí týče, tak si počátkem 90. let zahrál i "otce od rodiny" ve slavném snímku Flintstoneovi a ztvárnil i hvězdu amerického fotbalu George Hermana Rutha v dramatu Babe.

Táta Dan

V té době už však byl také hvězdou oblíbeného sitcomu Roseanne, který se natáčel mezi lety 1988–1997. Za roli rázovitého Dana Cornera získal 4 nominace na Zlaté glóby v kategorii pro nejlepšího herce – proměnil jednu v roce 1993. Dalšího "tatíka" si na přelomu tisíciletí střihl i v "tanečním" snímku Divoký kočky, z novějších zářezů jmenujme třeba jeho účast v komediích Božský Evan a Báječný svět shopaholiků či ve snímcích The Artist, Památkáři, v blockbusteru Transformers: Zánik nebo Affleckově hitovce Argo. S Coeny se před opět 2 lety setkal při natáčení snímku V nitru Llewyna Davise.

Temné místo

Goodman si však v životě zažil i velice nepěknou zkušenost – prošel totiž dlouhým obdobím alkoholismu. Před pár lety se o tom rozpovídal. "Nevím, jak moc Jack Daniels zruinoval mou paměť, která stejně chátrá. Mám za sebou třicetiletý tah, na konci mě nic nezajímalo. Byl jsem sám sebou otrávený, dokonce jsem ani nechtěl hrát," svěřil se herec. S alkoholem sekl v roce 2007, chodí na sezení Anonymních alkoholiků a během roku 2010 ztratil také podstatnou část své dřívější váhy. Vděčí za to prý cvičení a kontrole stravy – začal si zapisovat všechno, co sní.

Další dva díly seriálu Roseanne uvidíte v úterý od 12.20 a 12.50 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.