Jean Reno řeší zločin na Place Vendôme. Dobré adrese umělců i slavné Coco

Práce tentokrát zavede detektiva Jo St-Claira na slavné náměstí Place Vendôme. V tamních rozsáhlých podzemních garážích totiž leží mrtvý muž. Než zjistíte, co se oběti stalo osudným, mrkněte na pár zajímavostí o tomto působivém místě. Další Zločiny nad Seinou uvidíte ve středu od 20:15 na Love.

Architekt krále Slunce

Náměstí navrhl dvorní architekt krále Slunce Jules Hardouin Mansart, od počátku 18. století zde stávala také jedna z prvních „moderních“ jezdeckých soch zobrazující krále Slunce, která však nepřežila Velkou francouzskou revoluci. Fasády domů kolem náměstí, které navrhl právě Mansart, a pozdější kupující se zavázali, že budou respektovat jednotný vzhled náměstí, se zachoval v takřka neporušené podobě přes 300 let. Od napoleonských dob náměstí navíc zdobí také bronzový Vendômský sloup k oslavě vítězství francouzské armády u Austerlitz se sochou Napoleona na vrcholu. Původní sice za Pařížské komuny v roce sloup 1871 zbořili, už o dva roky později byl však postaven nový. Mimochodem slavný „malý velký muž“ se inspiroval římským Trajánovým sloupem. A monument stojí na místě někdejší Ludvíkovy sochy.

Místo módy i posledního odpočinku

Na Place Vendôme začíná slavná „nákupní“ ulice s luxusním zbožím rue de la Paix, která nejvíc proslula drahými šperky – už v roce 1898 tu otevřel obchod Cartier. Na samotném náměstí dříve bývalo mnoho módních salonů, v současnosti zde však na čísle 28 sídlí pouze Charvet (zato už více než 130 let) a značka Chéruit, která se na slavném náměstí znovu usídlila před šesti lety. Na Place Vendôme se však nechodilo jen za nákupy, nebo památkami – když v roce 1990 zemřel americký umělec Keith Haring, hrst jeho popela přinesla právě na Place Vendôme sama Yoko Ono. Údajně jí to řekl Haringův duch.

Známí obyvatelé

Place Vendôme má i své slavné obyvatele – ostatně sídlí na něm také proslulý, smetánkou oblíbený Hotel Ritz. Právě v něm měla po více než 30 let svůj apartmán slavná návrhářka Coco Chanel a roku 1971 zde také zemřela. V jednom z domů na tomto náměstí před 165 lety naposledy vydechl také polský skladatel Frederic Chopin, dalšími slavnými obyvateli Place Vendôme byli třeba milenka Napoleona III. a jedna z klíčových osobností rané fotografie Virginia Oldoini, hraběnka z Castiglione, či známý lékař a gynekolog Samuel Jean de Pozzi. Ten mimo jiné svědčil v neblaze proslulém procesu s Alfrédem Dreyfusem a stál na straně spisovatele Émila Zoly, který věřil, že Dreyfus, obviněný z vlastizrady, je nevinný.

Na Place Vendôme nenajdete ani parkující auta – od těch historickému prostoru ulehčilo rozsáhlé podzemní parkoviště. A právě tam na seriálového detektiva v podání Jeana Reno čeká další „práce“.

Zločiny nad Seinou ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.