Seriály a filmy

19. listopadu 2014 08:00

Petra Kloidová

Jaké příběhy se Sherlockem měl rád jeho autor? Třeba ten, kde figurovaly Čechy

Než se vrhnete do dobrodružství s představiteli seriálu Jak prosté, osvěžte si i literární holmesovské příběhy. V roce 1927 oslovil The Strand Magazine Arthura Conana Doyla s prosbou, ať sestaví seznam příběhů s Sherlockem Holmesem, které má nejraději. Tady jsou.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.15 na Prima love.

Arthur Conan Doyle tedy sestavil svůj seznam literárních příběhů. Na prvním místě se umístil Strakatý pás. Příběh, který vyšel v roce 1892, pojednává o mladé dámě Helen Stonerové, která si najme Sherlocka a Watsona, aby zmařili plány někoho, kdo jí usiluje o život.

Spolek ryšavců

O rok dříve napsal Conan Doyle příběh o podivném obchodu majitele zástavárny se skupinou zrzavých mužů, kteří si říkají Spolek ryšavců. Případ patří k nejzábavnějším záhadám, do kterých se Holmes kdy pustil.

Tančící figurky

Tentokrát luští Watson a Holmes záhadnou šifru, která připomíná tančící figurky. Jenže muž, který si je najal, je o nějakou dobu později mrtvý...

Poslední případ

Tímto příběhem chtěl Arthur Conan Doyle původně v roce 1893 sérii o slavném detektivovi skončit. Sherlocka nechal zabít zloduchem Moriartym, neboť byl údajně slavným detektivem poněkud unavený. Ovšem o pár let později Doyle Sherlocka vzkřísil. Naštěstí!

Skandál v Čechách

Setkání s Irene Adlerovou a Holmesova výprava do Čech. Důvod? Zamezit právě Adlerové v tom, aby ohrozila sňatek velkovévody a dědice českých zemí, který s ní měl románek. A ona si z něj ponechala nebezpečnou fotografii.

Prázdný dům

V povídce uvedené v roce 1903 se – 10 let po své údajné smrti – vrací Sherlock na scénu! Autora k tomuto činu prý donutil tlak fanoušků.

Pět pomerančových jadérek

Za Sherlockem tentokrát přichází muž, který dostává výhrůžky od tajného spolku stejně jako strýc a otec, kteří oba zemřeli. I žadatel o pomoc umírá a Sherlock se vydává po stopách vrahů.

Druhá skvrna

Na ministerstvu se ztratil důležitý tajný dokument, jehož zneužití může mít nedozírné následky pro evropskou politiku. Muž podezřívaný z krádeže, je ale nalezen mrtev. Co se stalo?

Ďáblovo kopyto

Nejpodivnější případ slavné dvojice vyšetřovatelů. A navíc během zdravotní dovolené. Watson a Holmes tentokrát musí vyřešit podivnou vraždu mladé ženy.

Škola v Priory

Z církevní školy se ztratí jediný syn vévody. Sherlock ho hledá a přijde na to, že chlapec se stal obětí únosu. Je tedy třeba jednat velmi opatrně.

Musgraveský rituál

Komorník Richard Brunton zmizí chvíli poté, co přistihl svého zaměstnavatele při čtení dokumentu popisující tajemný rodinný rituál. O něco později se ztratí i služebná a Bruntonova milenka Rachel Howellsová. A Brunton je nalezen mrtvý....

Reigatské panstvo

Původně jedou Watson a Holmes navštívit svého starého přítele na venkov, ovšem vzápětí na jednom sídle dojde k podivné krádeži a v dalším zastřelí kočího. Mají obě události souvislost?

A jaký je váš nejoblíbenější příběh od Arthura Conana Doyla?

Jak prosté ve středu od 20.15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.