Jak uklízet a nezbláznit se z toho? Nebuďte Po krk v odpadcích

V úterý uvidíte ženu, která má takový nepořádek v domě, že na toaletu musí jinam. V dokumentu Po krk v odpadcích vídáte osudy lidí, kteří mají velký problém s pořádkem. Leckdy se to ale týká i nás. Stačí několik pozdních návratů z práce a dřez přetéká nádobím...

Po krk v odpadcích ukazuje lidi, kteří mají obsesivní kompulzivní poruchu. Pokud se na takovou nemoc "vymluvit" nemůžete, nikdo, natož tchyně, vám nepořádek v bytě jakožto manželce, matce, dceři a ženě obecně neodpustí. Přesto ale udržet pořádek v bytě, kde se batolí milé děťátko a v sobotu v noci po pánské jízdě i manžel, bývá pro některé ženy nadlidský úkon. A pokud se o to snaží, ztrácejí často nervy a upadají do deprese, že úklidem tráví většinu svého života. I když ale jednou rukou vaříte svíčkovou, druhou luxujete a zrakem hlídáte, aby vaše milovaná drobotina nespolkla něco, co do trávicího ústrojí nepatří, nic není ztraceno. Stačí si jen zorganizovat čas.

O uklízení vtipkuje i naše Iva Pazderková v Pekelné výzvě:

1) Potřebujete uklízet ráno a večer. Snídaně a vypravení se do práce a dětí do škol je hektické a náročné. Uklízení špinavého nádobí, když vám dítě zrovna poblinkalo nový světřík, je až na posledním místě. Nicméně je důležité udělat si krátký seznam toho, co je potřeba uklidit už ráno a co večer.

2) Pro začátek si dejte jen základní úkoly. Uklidit dřez, sebrat poházené oblečení. Až se tyto práce zautomatizují a budete je vykonávat bez sebemenších problémů, postupně přidávejte další.

3) Hlídejte si tzv. „horká místa“. Co to je? To je vaše židle u postele na rychlé odkládání oblečení. Část linky, kam vy a vaše ratolesti nejčastěji odkládáte hrnky. Prostě místa, která když nehlídáte, tak přetečou věcmi. Nepořádek přitahuje nepořádek. Taková zákoutí, která bývají to první, co člověk uvidí, když vejde do místnosti, je nutné uklidit a pak několikrát denně kontrolovat (a na to vám stačí krátký pohled) – což je práce ani ne na jednu minutu. Jinak by mohly přijít pomluvy, že máte doma nepořádek, a tak jste potažmo i špatná matka.

4) Uklízejte jen jednu věc. Pokud uklízíte poličky, nejdřív ukliďte první, pak druhou a třetí. Triviální? Divili byste se, kolik lidí uklízí víc věcí najednou. Výsledek je takový, že po dvou hodinách jste unavení, uběhaní a frustrovaní z toho, že celkový nepořádek pořád nemizí. Frustrace a nevyřešená traumata můžou způsobit obrovské potíže spojené s psychikou.

5) Uklízejte pouhých patnáct minut denně. Že to nejde? Rozdělte si byt na určité zóny, kde každou část budete uklízet jen takhle dlouho. Důležitá je pravidelnost. Zpočátku vám možná patnáct minut stačit nebude, ale vězte, že opakování je matka moudrosti a hlavně ušetří velké množství času.

Pokud máte problémy s uklízením, věřte, že na tom zřejmě ještě nejste tak strašně. Dokument Po krk v odpadcích vám ukáže domy plné odpadků. Ale i zde najdete několik rad, jak se motivat k úklidu!

Sledujte Po krk v odpadcích každé úterý ve 20. 15 na Prima love!

Po krk v odpadcích: nejděsivější místo na zemi!

Po krk v odpadcích: léčí se kvůli lásce!

Co dokáže způsobit emoční stres?

Co je obsesivně kompulzivní shromažďování?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.