Jak prosté, Watsone! Věta, kterou literární Sherlock Holmes nikdy nevyřkl!

Všechno je jinak. Nejslavnější věta Sherlocka se nikdy neobjevila v knižních příbězích. Detektiv Sherlock Holmes se dočkal tolika forem zpracování, že už ani nevíme, co je původní. Znáte ty největší změny?

Jonny Lee Miller s Lucy Liu způsobili v seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté poprask. (Příběhy moderního Sherlocka z New Yorku můžete vidět každou středu ve 21.20.) Miller v něm připomíná spíš punkera a Watson je poprvé žena! Jenže příznivci těchto aktualizací mají v ruce trumfy – třeba výčet všech proměn, které „Sherlock“ za 120 let od svého vzniku zaznamenal. Věděli jste o nich?

Co Holmes v knize nikdy nevypustil z úst?

Paradoxně svou nejslavnější větu! „Je to prosté, milý Watsone!“ si v knižních příbězích nikde nepřečtete. Sherlock sice mnohdy pronáší „Je to prosté“ a samozřejmě oslovuje svého kolegu a přítele „Milý Watsone“. Slavnou frázi však pravděpodobně poprvé použil až známý sloupkař a humorista Pelham Grenville Wodehouse v roce 1915!

Lovecká čapka jako poznávací znamení?

Nikoliv! Mýlku způsobil ilustrátor Sydney Paget, který k povídkám vycházejícím v časopisu Strand Magazine dodal v roce 1891 ilustraci se Sherlockem právě v takové čapce. Detektiv si ji nasadil, když šel šetřit případ na venkov. V poslední době se jí novější adaptace také tak trochu vyhýbají – Cumberbatch v seriálu BBC si ji poprvé nasadí až jako maskování před paparazzi a Jonny Lee Miller sází spíš na image newyorského rockera.

Sherlock jako mistr dedukce?

Ne tak úplně! V naprosté většině případů Sherlock sází na takzvanou abdukci, kdy vytváří hypotézy z poznatků o případu, které během vyšetřování nasbíral. Hypotézy průběžně zkouší a ověřuje, aby nakonec vybral tu nejlepší.

Je Sherlock Holmes nejvíc filmovanou literární postavou?

Ano i ne. Ano, pokud se budeme ptát po literárních „lidských“ postavách. V tomto případě zatím Sherlocka, jenž se „objevil“ v 226 filmech, dosud nikdo nepřekonal. Ale dáme-li šanci i paranormálním postavám, válcuje gentlemana z 221B Baker Street „Východoevropan“ Drákula s 239 zářezy na filmovém plátně i televizních obrazovkách.

A rada na závěr. Pokud se vydáte do Londýna navštívit muzeum Sherlocka Holmese, nehledejte ho na „jeho“ adrese, ale o pár domů dál. Konkrétně mezi čísly 237–241 na Baker Street. Ovšem oficiálně se muzeum „pyšní“ opravdu adresou 221B Baker Street...

Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte dnes ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.