Hvězda Thelmy a Louisy se objeví v neděli v Chirurzích

Další hrdinka seriálu Chirurgové je v ohrožení života! Doktorka Nicole Herman se už nějakou dobu potýká s nádorem mozku. A její kolegyně budou i v dalším díle pokračovat ve své snaze o její záchranu. Podívejte se na pár zajímavostí o její představitelce Geeně Davis.

Hvězda v bílém plášti

Zatímco pro některé herce a herečky z osazenstva Chirugů byl právě počin Shondy Rhimes vstupenkou k úspěchu, představitelka Nicole Herman měla slušnou kariéru už předtím. Geena Davis totiž hrála jak dračice už od osmdesátých let.

Hrdinka od Burtona i představitelka

Svůj filmový debut si Geena “odbyla” v 26 – po boku Dustina Hoffmana si zahrála April Page v komedii Tootsie. První hlavní roli si střihla až jako třicátnice v hororu Moucha, pak však její kariéra nabrala raketový start. Už o dva roky později totiž ztvárnila jednu z hlavních rolí v černé komedii Tima Burtona Beetlejuice i v romantickém dramatu Náhodný turista, kde jí její postava dostala na metu největší – získala Oscara.

Sexy scény s Bradem Pittem

Velká pecka pak přišla i s počátkem 90. let a dramatem Thelma a Louise. Po boku Susan Sarandon Geena hrála utiskovanou Thelmu, kterou v obraně spáchaný zločin vyšle na útěk do Mexika. Mimochodem Davis tu má sexy scénu s mladým zlodějíčkem, kterého ztvárnil začínající Brad Pitt. Thelma pak právě Geeně vynesla druhou oscarovou nominaci, kterou tentokrát bohužel neproměnila. Z dalších snímků má Geena na kontě třeba thriller Dlouhý polibek na dobrou noc, komediální drama Hrdina proti své vůli, kde se znovu sešla s Dustinem Hoffmanem, nebo sportovní snímek o průkopnicích ženského baseballu Velké vítězství. Tady zazářila s Tomem Hanksem.

Umí to s lukem i flétnou

Ke sportu má ostatně Geena blízko i v běžném životě. Je vášnivá a zdatná lukostřelkyně. Navíc patří k herečkám, kterým to pořádně pálí – má nadprůměrně vysoké IQ. V dětství měla nakročeno i k hudební kariéře, neboť už jako dítě vynikala ve hře na několik hudebních nástrojů. Klobouk dolů.

Štěstí našla napočtvrté

Kde to ale Geena neměla úplně jednoduché, byl osobní život. Toho správného partnera totiž hledala pěkně dlouho. Vyšlo jí to až se čtvrtým manželstvím, kdy se v roce 2001 provdala za íránsko-amerického neurochiruga Rezu Jarrahy. Pár spolu vychovává tři děti, to první – dcerku Alizeh – přitom Geena porodila až v 46 letech. O dva roky později se jí pak narodila dvojčata Kian William a Kaiis Steven.

Bojuje proti stereotypům

Právě zkušenost s mateřstvím navíc Geenu dovedla k aktivismu. Když s dcerou Alizeh sledovala dětské pořady, všimla si stereotypizace i nevyváženosti při zobrazování hrdinů a především hrdinek. Založila organizaci Geena Davis Institut On Media, která spolupracuje i s lidmi ze showzbyznysu a snaží se tyto problémy řešit. Krom toho se Davis angažuje i v charitativních projektech pro pomoc třetímu světu.

Další díl seriálu Chirurgové uvidíte v ńeděli od 22.25 na Primě LOVE.

Sdílejte článek
Štítky Geena Davis

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.