Dramata slavných párů stříbrného plátna? Romance z Ruska, Anglie i amerického Jihu

Pár, jemuž nebylo přáno, uvidíte ve čtvrtečním díle Místa činu. Než zjistíte, co se stalo, připomeňte si několik příběhů mileneckých dvojic stříbrného plátna i televizní obrazovky, kterým jejich autoři pořádně „ztrpčili život“.

Místo činu: První oběť uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima love.

Cecilia a Robbie

Mileneckou dvojici, jíž zničí štěstí příliš bujná fantazie mladé Briony, vytvořil ve svém majstrštyku Pokání známý britský spisovatel Ian McEwan. V roce 2008 se kniha – v režii Joeho Wrighta – dočkala brilantní filmové adaptace. Cecilii Tallisovou v ní ztvárnila Keira Knightley, Robbieho Turnera si pak vystřihl, tehdy ještě nepříliš známý James McAwoy. Chemie jim fungovala náramně a diváci ronili slzy.

Lara a Jurij

Keira Knightley si už jako šestnáctiletá zahrála i v další adaptaci slavného díla se silným příběhem nešťastných milenců. V dvoudílné televizní inscenaci Doktor Živago představovala jednu z nejosudovějších ženských postav světové literatury – Laru Antipovovou. Jejího partnera, citlivého lékaře a básníka Jurije Živaga, si zahrál seveřan Hans Matheson, kterého můžete znát třeba z Jakubiskovy Bathory. Dramatický příběh milenců, kteří se snaží přežít v období velkých změn Rusku po pádu cara a nástupu bolševiků, byl však poprvé natočen už v 60. letech. Ve více jak tříhodinovém opusu zazářili Omar Sharif a Julie Christie. Mimochodem před čtyřmi lety tento snímek zařadili na osmou příčku zebříčku nejvýdělečnějších filmů všech dob.

Rhett a Scarlett

Pro někoho zosobnění nezlomnosti a naděje, pro jiné nesnesitelná a rozmazlená mladá dáma. To je Scarlett O´Hara z bestselleru Jih proti Severu od jižanské autory Margaret Mitchellové. Ta umístila příběh velmi vášnivého a komplikovaného manželství na pozadí událostí občanské války a slavila obrovský úspěch. V roce 1939, už tři roky po vydání předlohy, byl také natočen stejnojmenný film. Rhetta v něm ztvárnil okouzlující Clark Gable a Scarlett překrásná Vivien Leigh. Film byl nominován na 13 Oscarů a herečka Hattie McDaniel se stala první černošskou herečkou, která kdy získala Oscara.

Mimochodem Mitchellová vdechla slavnému páru život skoro náhodou – zlomila si totiž kotník a její manžel jí poradil, ať během rekonvalescence místo čtení něco napíše. Hotovo měla za deset let.

Co se stalo v Místě činu? Uvidíte už ve čtvrtek od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.