Seriály a filmy

23. července 2014 22:00

Petra Kloidová

Dopisy od Jacka Rozparovače a dalších. Ty byste dostat nechtěli

Divný balík obdrží komisařka Lindströmová. Tyčinku, pohled z městečka Nordseil a varování před vraždou. Tyčinka je otrávená a komisařka jede do městečka.Tušení neklamalo, právě se tam přiotrávil člověk. Co se stalo? Než to zjistíte, mrkněte na dopisy, které se neblaze zapsaly do historie.

Místo činu: Slunce a stín uvidíte už ve čtvrtek od 20:15 na Prima Love

Divný balík obdrží komisařka Lindströmová. Tyčinku, pohled z městečka Nordseil a varování před vraždou. Tyčinka je otrávená a komisařka jede do městečka. Tušení neklamalo, právě se tam přiotrávil člověk. Co se stalo? Než to zjistíte, mrkněte na dopisy, které se neblaze zapsaly do historie kriminalistiky.

Dopisy od Jacka

V roce 1888 londýnskými ulicemi obcházel Jack Rozparovač a vraždil prostitutky. V průběhu vyšetřování chodily do novin a na policii dopisy od lidí, kteří se hlásili k vraždám (byť si samozřejmě dávali pozor, aby se neprozradili). Ačkoliv většinou se jednalo o podvrhy u některých je možné, že je psal opravdu sám „Jack“. Mimochodem k dopisu „Z pekla“ (podle kterého zřejmě později svůj komiks pojmenoval Alan Moore a následně vznikl i stejnojmenný film) byla přiložena polovina lidské ledviny, naložená v lihu. Vskutku děsivá pošta.

Kryptogramy Zodiaca

Koncem 60. let otřásla okolím San Francisca série chladnokrevných vražd. V srpnu 1969 přišly do tří bulvárních deníků v San Franciscu dopisy s detailním popisem vražd, zašifrovanou zprávou a příkazem, že je novináři musí otisknout, jinak brzy zavraždí tucet lidí. Dopisy byly otištěny a spustila se série dopisů se šiframi, popisy vražd a v jednom z případů i kouskem košile oběti. Šifry z prvních otištěných dopisů rozluštil obyčejný manželský pár - Zodiac v nich popisoval svou motivaci k vraždám. V některých dopisech se Zodiac také vysmíval policii. Některé kryptogramy, které byly zveřejněny se dosud nerozluštily. I přes to, že vrah (byť v některých případech panuje názor, že se jednalo o napodobitele) čile komunikoval s médii a policií, nebyl nikdy dopaden. A vraždy se tak zařadily k jedněm z nejtajemnějších nevyřešených případů světa.

Antraxové šílenství

Září 2001. Celým světem zrovna otřásl atentát na „dvojčata“, když týden po útoku přišly do několika amerických médií obálky s bílým práškem - smrtící infekcí antrax. První série útoků si vyžádala jednu oběť, zemřel redaktor Robert Stevens. Další vlna přišla v říjnu, kdy byly odeslány i smrtící obálky i dvěma senátorům. Celkem zemřelo pět lidí. Původně se předpokládalo, kvůli protiamerickým a protiizraelským vzkazům v dopisech a odkazech na Alláha, že se jedná o útok radikálních islamistů. Později se ale vyšetřovatelé začali klonit k názoru, že obálky posílá Američan. Načež zjistili, že antrax pocházel z laboratoře americké armády. Pár let po útocích se zaměřili na kapacitu v problematice antraxu Bruce Edwardse Ivinse. A v roce 2008 páchá Ivins sebevraždu. Ačkoliv se původně předpokládalo, že za útoky stojí právě tento biochemik, v roce 2011 byly Ivinsova vina i výsledky vyšetřovány FBI zpochybněny. Kolem případu se vyrojily různé konspirační teorie - například to, že antraxové útoky iniciovala sama americká vláda.

Místo činu: Slunce a stín uvidíte ve čtvrtek od 20:15 na Prima Love

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.