Dokument na Love: Šokující amputace

Prima love dnes večer nabídne příběh lidí, kteří bojovali o život a málem přišli o končetinu. Replantace končetin po amputacích je obor, který se stále vyvíjí. Jak uvidíte v dokumentu, je to obor, který dokáže zachránit kvalitní život malému chlapci...

Devítiletý Sheridan Brenton byl těžce zraněn při autonehodě. Měl téměř amputovanou horní končetinu a rozdrcené obličejové kosti.

V takto těžkých případech hraje hlavní role rychlé dopravení do zdravotnického centra, kde by mohli ruku mladému chlapci zachránit. Jenže všechny vrtulníky byly v době jeho zranění zaneprázdněné, museli ho proto odvézt do oregonské nemocnice sanitkou. Chlapec bojoval o čas. Jeho paže byla rozdrcená, a proto bylo její přišití složité. Chirurgové udělali nemožné a nakonec to vyšlo, ale ani tak neměl pětiletý Sheridan vyhráno. Během dvou let musel podstoupit šestnáct operací...

Slovo replantace pochází z latinského slova „replantó", což znamená znovu zasadit. Je to komplexní operace, která v sobě zahrnuje spojení kostí, šlach a svalů, nervů, cév a kůže. Celosvětová úspěšnost tohoto zákroku se odhaduje na 60 až 90%.

Dalším zachráněným je Phillip Lindsley, který celý život pracoval na pile. Nešťastnou náhodou zavadil o spouštěcí knoflík a pila mu uřízla ruku. Spadla do odpadníku a hrozilo její rozdrcení. Potřeboval rychle do replantačního centra...Jak si s ní poradí chirurgové? Podaří se jeho replantace?

Jak lékaři postupují během operace?

Prvním krokem je spojení kostí. Pak následuje sešití měkkých tkání, jako jsou svaly a šlachy. Dalším krokem je sešití cév (tepny a žíly). To je nejdůležitější krok, aby se ruka zahojila a fungovala tak, jak má. Následuje sešití zbylých struktur, jako jsou nervy a zbylé šlachy, nebo svaly a kůže. Replantace jednoho prstu trvá kolem dvou hodin, replantace ruky, zápěstí a předloktí kolem osmi hodin.

Podívejte se přímo pod božské ruce chirurgů a sledujte životní příběhy lidí, které opustilo štestí v nevhodnou chvíli!

Ve 20.15 uvidíte dokument Šokující amputace na Prima love!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.