2. září 2019 10:30
redakce Prima Living

Což takhle dát si špenát? Zajímavosti o filmovém evergreenu

I když se nedávno zjistilo, že u špenátu se odborníci spletli v množství železa o desetinnou čárku, tak má obyčejný špenát stále dobrou pověst. Takovou, že si vysloužil i film a určitě ho znáte. Připomenout si ho můžete ve čtvrtek ve 20.00 na Prima MAX!

Film pod taktovkou režiséra Vorlíčka pracuje s banální zápletkou, ale okouzluje humorem a na svou dobu perfektními triky. V restauraci mezinárodního hotelu podávají českou specialitu – špenát. Ten zkomplikuje život všem, kdo jsou ozářeni zázračnými regeneračními paprsky.

Co dokáže spojení špenátu s technickým vynálezem? Spousta hereckých es, tvůrčí tandem Vorlíček–Macourek, který má na svědomí takové hity jako Kdo chce zabít Jessii, Dívka na koštěti, Pane vy jste vdova či Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, a Schelingerův šlágr, to všechno je komedie Což takhle dát si špenát.

Příběh začíná zcela prostě. Po nepodařené krádeži lihu oba zlodějíčci putují do vězení. Ani po propuštění jim jejich komplic Netušil, vedoucí kosmetického salonu v hotelu Imperial, nedopřeje klidu. Seznámí Lišku a Zemánka s docentem Mlejnkem, pracovníkem výzkumného ústavu, v němž právě zkonstruovali převratný vynález. Přístroj k regeneraci dojnic. Mlejnek s Netušilem mají svůj plán na využití tohoto přístroje. Zemánek s Liškou nainstalují přesnou kopii v Netušilově kosmetickém salonu. Tam bude pan vedoucí, samozřejmě za valuty, vracet ztracené mládí bohatým zahraničním turistkám. Nový vynález má však jeden háček. Jestliže ozářený objekt požije v kritické době špenát, dochází k nepředvídatelným komplikacím.

Čeho jste si ve filmu Což takhle dát si špenát nevšimli?

I tak slavný film se nemohl vyhnout chybám. Nebylo jich moc, filmoví fanoušci našli jen dvě nedopatření.

  1. Ve scéně před ruzyňským letištěm, kde Isabella Lopézová (Stella Zázvorková) a její suita nastupují do vozu taxislužby, si všimněte autobusů Karosa ŠL 11 stojících před terminálem. Když trojice přistoupí k taxíku, jsou zde autobusy dva a ten přímo za taxíkem má pod čelním sklem bílý nápis ČSA v modrém pruhu, nápis ČSA je i nad čelním sklem a přední směrovky jsou bílé. O několik sekund později, když Mária nastupuje do auta, jsou zde již autobusy čtyři a ten nejbližší má nápis ČSA modrý v krémovém pruhu, nad čelním sklem nic a přední směrovky jsou oranžové. Kamsi zmizel i řidič autobusu, naopak přibyla zmatená náhodná divačka v tmavomodré sukni.
  2. V druhém případě nevyšla časová posloupnost scén. Když matka Libuše (Iva Janžurová) volá na policii, visí u telefonu kalendář s nalistovaným měsícem červenec 1975. Přitom ve filmu je několik scén, ze kterých je jasné, že se děj odehrává v době školního roku (viz cesta do školy, u ředitele ZŠ, hodina vyučování).

Kdo hrál malého Menšíka?

Jistě si všichni pamatujete "malého Menšíka" po proměně. Ten kluk, který hrál mini Menšhttps://www.iprima.cz/tema/jiri-sovakíka, se jmenuje Michal Kocourek a dnes, po 37 letech, je úspěšným ředitelem divadla Kalich.

Což takhle dát si špenát uvidíte už ve čtvrtek ve 20.00 na Prima MAX.

Režie: Václav Vorlíček Scénář: Miloš Macourek Kamera: František Uldrich Hudba: Karel Svoboda Hrají: Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková, Josef Somr Rok uvedení: 1977

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný