Seriály a filmy

23. července 2013 17:00

Petra Kloidová

Coming out? Pro gaye a lesby téma na celý život

Různé podoby lásky, tak se jmenuje další díl seriálu Záchranka San Francisco. Robert Downey v klipu Johna Lennona zpívá: Chci lásku, ale trochu jinou... Takové lásky jsou i u Záchranářů.

Jeden ze záchranářů v seriálu Záchranka San Francisco, Taylor, už dlouhou dobu před svým otcem skrývá pravdu. Miluje muže a v tuto chvíli má možnost vyjít s pravdou ven. Jeho otec za pár dní přijíždí...

Říct pravdu? A komu?

Coming out je téma, které gaye a lesby provází celým životem. Pokud si projdou prvním coming outem, kdy se většinou zpočátku svěřují někomu blízkému, čeká je v následujících letech ještě několik takových, které se týkají světa tam venku. Ten může a nemusí být tolerantní...

Coming out zpravidla začíná v období puberty, kdy homosexuální jedinec začíná vnímat své odlišné zaměření na základě erotických fantazií a citových prožitků. Může však dojít i k pozdějšímu rozpoznání. Coming out zpravidla probíhá obtížněji u jedinců vzdělanějších, z menších sídel a věřících.

Vyjít s pravdou ven musí gay nebo lesba hlavně sám před sebou. Coming out ani v 21. století neprožívají pouze mladí lidé, i když se to tak může zdát. Svoje sexuální preference a pocity si v sobě často ujasňují muži a ženy ve věku dávno po zkoušce dospělosti. Veřejně označit sama sebe jako homosexuálního, znamená ujít dlouhou cestu.

Sexuologové se shodují na několika fázích, kterými si jedinec musí projít, aby mohl přijmout sám sebe a dát šanci přijmout svou novou identitu svému okolím. Tyto fáze se můžou i prolínat...

Precoming out je fáze, kdy si gay nebo lesba uvědomuje vlastní odlišnost, ale nepojmenovává ji, neumí ji přesně vyjádřit. Cítí, že je něco "jinak".

Druhá a podstatná fáze nastává v momentě, kdy gay nebo lesba zjistí, v čem tkví pocit odlišnosti. Jiná sexuální orientace, než by okolí čekalo, dostává jedince do situace, kdy se s ní neztotožňuje a odmítá ji. V dalších fázích dochází k přiznání své sexuální identifikace sobě samému a pak i jinému člověku. Jedním z nejdůležitějších aspektů je reakce prvního člověka, kterému bylo tajemstvé svěřeno. Dalo by se čekat, že to budou rodiče, ale výzkumy ukazují, že se gayové a lesby nejprve svěřují svým přátelům. U těch hledají větší pochopení než u starší generace, ale i zde je zásadní reakce druhého člověka, protože nepřijetí vede k prohloubení pocitů méněcennosti a popírání své orientace.

I záchranáři můžou být gayové a lesby, jak uvidíte v seriálu

Pojem explorace popisuje dobu, kdy dochází k prvním erotickým kontaktům a zapojení se do gay komunity. Následuje období, kdy si gay a lesba zkouší partnerské vztahy. Integrace, to je poslední fáze, kterou procházejí všichni, nejen homosexuálové. Ujasnit si, kdo jsem a jaké mám životní hodnoty, čeká každého z nás.

Proč zatloukat?

Přestože se přes 70 % české společnosti vyjádřilo pozitivně k možnosti uzavírat registrované partnerství, 65 % dotazovaných homosexuálů se setkalo s nějakou formou diskriminace. Od školní šikany po fyzické napadení, ale i diskriminaci v zaměstnání a ve zdravotnictví.

Veřejných coming outů musí homosexuál prožít více, než se na první pohled zdá. Coming out v zaměstnání si právě rozmýšlí i Honza: "Mám dobře placenou práci, jsme i dobrá parta vysokoškolsky vzdělaných lidí, přesto někdy zaznamenávám humor na toto téma. Člověka to samozřejmě znejistí..." Nejde ale jen o pracovní integraci mezi své kolegy, Honza se bojí i o finanční ohodnocení: "Pokud v práci řeknu, že jsem gay, může se mi klidně stát, že můj nadřízený přidělí odměnu kolegovi, který má rodinu," vysvětluje...

Jak svou situaci vyřeší Taylor v seriálu Záchranka San Francisco? To uvidíte ve středu ve 23.25!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.