Chanel No. 5. Co stojí za příběhem slavného parfému?

"Stačí mi pár kapek Chanelu číslo 5," odvětila božská Marylin Monroe na otázku, v čem spí. Parfém hraje zásadní roli v dalším díle seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté. A právě Chanel má ve světě několik prvenství...

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.00 na Prima love. Sherlock vyšetřuje muže zastřeleného v jeho vlastním bytě. Nepořádek svědčí o tom, že vyrušil lupiče, Sherlocka však navede na stopu vůně parfému... Než zjistíte, kam ho dovede, přečtěte si o jednom z nejslavnějších parfémů světa.

Revolucionářka Coco

Nejslavnější parfém všech dob. To se občas říká o slavné lahvičce parfému Chanel No. 5. Čím byl parfém tak unikátní? Světlo světa spatřil v roce 1921 a změnil představy o tom, co je to parfém. Do té doby se totiž ženy voněly dvojím způsobem – vážené a noblesní dámy měly v oblibě čisté květinové esence, provokativní, těžké vůně jasmímu a pižma byly naopak spojené spíš se světem kurtizán. Chanel však společně s chemikem Ernestem Beauxem vytvořila vůni, o níž se někdy říká, že zosobňovala liberální duch a styl dvacátého století. Zajímavostí je i to, že poprvé byly v parfému použity umělé látky – aldehydy.

Neviditelný obal inspirovaný lahví od whiskey

Chanel se vzpříčila i do té doby běžné módě obalů na parfémy. Nechtěla vybroušené, složité lahvičky, ale jednoduchý, "neviditelný" design. Původní lahvička se od té současné lišila – byla zaoblenější. Jenže když z butiků pro vybranou klientelu parfém "expandoval" a bylo třeba ho převážet, ukázalo se, že původní flakon je příliš tenký. Nastoupil slavný "hranatý" styl, o kterém se někdy říká, že je inspirován lahví od whiskey, která se Chanel zalíbila. Flakon parfém od té doby nezměnil, jen uzávěr prošel mnoha proměnami. Kapesní verze parfému pak přišla na trh roku 1934.

Slavné propagátorky

Když se v 50. letech zeptaly Marilyn Monroe, co obléká do postele, odpověděla, že pár kapek Chanelu No. 5. V 70. letech se tváří parfému stala francouzská hvězda Catherine Deneuve, v 90. letech pak další Francouzka, herečka a modelka Carole Bouquet.

Na přelomu tisíciletí se zas kampaně na parfém účastnila hollywoodská hvězda Nicole Kidman pod režisérskou taktovkou Baze Luhrmana. O vzniku světoznámého parfému částečně pojednává i snímek Coco Chanel & Igor Stravinskij.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.00 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.