Seriály a filmy

10. listopadu 2014 22:00

Petra Kloidová

Castle se dostane do světa módy. Znáte její evergreeny?

Do světa módy zamíří Castle s Beckettovou. Vyšetřují vraždu asistentky, která dostala vyhazov z módního časopisu. Má v tom prsty někdo z kolegů? Než to rozlousknou, připomeňte si historii tří slavných módních kousků. Popularitu některých oživil nebo nastartoval film a v šatníku je nemají jen hvězdy.

Castle na zabití v úterý od 20.15 na Prima love.

Malé černé

Elegantní šaty pro (téměř) každou příležitost. Tak lze asi charakterizovat legendární „malé černé“, jež takřka před 90 lety navrhla slavná návrhářka a módní ikona Coco Chanel s úmyslem poskytnout ženám univerzální, relativně cenově dostupné šaty v neutrální barvě.

Šaty se udržely za krize a dokonce i v konzervativních čtyřicátých a padesátých letech, kdy slavil úspěchy opulentnější styl. Velký návrat pro ně pak znamenal počátek 60. let, když je nesmírně „zpropagovala“ Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho. Zrovna tento model navrhl Hubert de Givenchy. V raných devadesátých, ovlivněných hudebním stylem grunge, jste je zase mohli vidět v kombinaci s těžkými botami. Opravdu šaty pro všechny.

Coco Chanel a její šaty – typické malé černé

Balerínky

V botníku je máme skoro každá... A přestože jim pro letošek už definitivně odzvonilo, na jaře opět zaplaví chodníky. Balerínky jsou na světě kolem šedesáti let a v posledních letech slaví nebývalý boom. Od decentních tmavých, bláznivě pestrobarevných po plastové modely do větru i deště. První balerínky už ve 40. letech navrhla Rose Repetto jako baletní boty pro svého syna, postupně se však staly slavnými i na „běžné“ nošení a oblíbila si je například hvězdná Brigitte Bardotová.

V 80. letech, po smrti Repetto, obliba balerínek trochu upadla, velký návrat však oslavily na přelomu tisíciletí. A jsou in dodnes.

Minisukně

Už přes 50 let je dalším klasickým kouskem oděvu minisukně. Počátkem 60. let mini zpopularizovala britská návrhářka Mary Quantová, která tehdy vedla se svým mužem butik Bazaar, a superoblíbenými se staly velice rychle. Navíc se návrhářka starala o to, aby zůstaly cenově dostupné. Quantová si ostatně už v roce 1966, v pouhých 32 letech, došla pro ocenění od královny.

Ačkoliv není jasné, zda minisukně „vymyslela“ právě ona a sama k tomu dodává, že ji inspirovaly samotné zákaznice, s kultovním kusem oděvu zůstane už asi napořád spojena. Mimochodem, proslavila i barevné punčocháče!

Castle na zabití v úterý od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.