Castle bude řešit vraždu asistentky obávané šéfredaktorky. Znáte příběh té nejobávanější?

Castle bude již toto úterý ve 20.15 na Love řešit vraždu asistentky módní šéfredaktorky. Nepřipomíná vám tenhle vzorec něco? Ano, nejen i tenhle ďábel možná nosí Pradu.

"To je vše," je největší poděkování, které Anne Hathaway dostane od své šéfové, která vládne despotickou rukou nejprestižnějšímu módnímu časopisu na světě. Filmaři pojmenovali tento magazín Runway a drsnou šéfku jako Mirandu Priestly. Ve skutečnosti to jsou příběhy z odlehlé kanceláře Anny Wintour, odkud vytváří módní bibli, o které v devadesátých letech zpívá i Madonna. Anna je údajně velice nepříjemná, krutá (proto přezdívka Cruella de Wintour) a ke svým zaměstnancům má vztah, který by organizace pro boj za lidská práva označily za vykořisťovatelský.

Přes mrtvoly

Když utíkala ze střední dívčí školy, měla ve svém životě už dávno jasno: "Chci se stát šéfredaktorkou Vogue," prohlašovala. Z exkluzivního studia ji vyhodili kvůli hádce o tom, jak přesně má být dlouhá sukně školní uniformy. Tatínek, vlivný novinář, jí nařídil chodit alespoň na kurzy o módě. Anna rebelsky odmítla, dodnes totiž uplatňuje přístup "vyvolených".

Foto: isifa.com

To znamená, že s citem k módě se rodíte. Wintour je nejvlivnější ženou v módním průmyslu, její elitářský postoj ji předurčil k tomu, aby zrovna ona rozhodovala, kdo v módě prorazí nebo naopak skončí na dně jako většina. Módní domy, návrháři, stylisti, redaktoři, fotografové a modelky. Těm všem Anna Wintour určuje kariéru.

Skromnost nepatří do jejího slovníku

Anna nepatří do kategorie chudých popelek, které ke štěstí přišly po strastiplné cestě. Dokument September Issue ukazuje práci na nejdůležitějším čísle časopisu Vogue (zářijové číslo má přes osm set stránek a opravdu se začíná podobat tak trochu obrázkové bibli všech konzumentek), ale i bolavá místa samotné Anny. Její rodina pocházející z intelektuální sféry nikdy příliš nepřijala Annin životní styl závislý na letních a zimních kolekcích. Její bratr je významný novinář, a dokonce ani její vlastní dcera z nádherných rób světových návrhářů krásou neomdlévá. Možná i tam můžeme nalézt odpověď na styl "kruté" Anny Wintour, jež je podle jejích známých vlastně příliš stydlivá, což maskuje ikonickými černými brýlemi.

Anna Wintour a Mick Jagger na londýnském týdnu módy Foto: isifa.com

Bez mužů to nejde?

Je poměrně těžké na tuto myšlenku přistoupit už od chvíle, kdy si přečtete její životopis. Jako dvacetiletá vymetala londýnské kluby, nesměla chybět na žádné exkluzivní party. A hlavně se v té době stýkala s velice důležitými muži, kteří jí pomohli na výsluní. Svou kariéru nastartovala jako redaktorka časopisu Harper's & Queen a za pár let odjela do New Yorku, kde pracovala pro tamní verzi Harper's & Bazaar. Její novátorský a přidrzlý přístup k módě ale nadřízení příliš nechápali. Následně vystřídala několik dalších módních časopisů, až nakonec v roce 1986 zakotvila na židli šéfredaktorky anglického Vogue. Z rodného Londýna se pak znovu vrátila do New Yorku splnit si svůj sen. V roce 1988 se Anna Wintour stala šéfredaktorkou amerického Vogue.

Neohlížet se a tvořit

Osmdesátá léta nemilosrdně končila a všechen zlatý glanc a nádech luxusu končil s nimi. S posledními vzdechy topomodelek v nařasených šatech haute couture odcházel i lesk Vogue. Anna přišla, vytvořila kompletně nový tým, připravené články a fotoeditorialy vyhodila do koše, čímž způsobila vydavatelství škody za 2 miliony dolarů. Z lifestylového Vogue udělala módní.

Globalizace a politická demokratizace 90. let se podepsala i na módě, proto neváhala a začala kombinovat drahé návrhářské kousky s džínami za 50 dolarů, přestože sama by si je nikdy nevzala na sebe. Na druhou stranu to prý byla také ona, kdo radikálně přispěl k odklonu od stylu grunge.

Anna ukázala, že není jen módní vizionářka, ale i dobrá obchodnice. Důležitá pro ni byla identita značky a umění se prodat.

Seznam 100 nejvlivnějších módních domů měl ohlas

Vogue v roce 1998 vydal seznam celkem 100 módních domů, které vytvářejí módu. Byl to šok, na vrcholu žebříčku chyběli Francouzi, ale vévodili mu Ralph Lauren, Calvin Klein, Donna Karan či Tommy Hilfiger. Tedy značky v podstatě bez historie, zato s moderním odkazem k budoucnosti. Do první desítky se vešla značka Versace či Prada. Nikoho nemůže překvapit, že prodej Calvina Kleina a dalších se tehdy zvýšil o několik desítek procent, stejně jako pokaždé, když se jejich jméno znovu objeví ve Vogue.

Šéfredaktorka Anna Wintour a návrhář Marc Jacobs se svému módnímu trapasu zasmáli Foto: instagram

Anna Wintour rozhodla o kariéře Češek

V šestnácti letech se Karolína Kurková dostala na titulku amerického Vogue. Byla nejmladší modelkou na světě ve Vogue. Za dva roky se stala Modelkou roku. Lindu Vojtovou si do kanceláře předvolala také: "Tenkrát mi řekla, že jsem ještě hodně mladá, abych hlavně studovala." Anna Wintour ráda rozdává rady a její doporučení znamená postup v kariéře, jak se stalo třeba Marcu Jacobsovi. Před nedávnem zase doporučila novou šéfredaktorku amerického časopisu Lucky.

Kdysi dokonce prohlásila, že ve Vogue nebude nikdy pracovat nikdo tlustý. Lidé přece musí propagovat sami sebe a svou práci.

Přesto dokázala to, co se žádné jiné módní novinářce nikdy nepoštěstilo. Vytvořit módní bibli.

Castla a jeho vyřešení vraždy uvidíte už v úterý na Primě love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.