Carská velkokněžna ve vlnách řeky? Nebo polská dělnice, která zmátla svět?

Schizofrenik, který měl o sobě mylné představy, vzplál na oltáři v kostele. Co se doopravdy stalo? To řeší Kůstka s Boothem. Než zjistíte, kdo za tím stál, připomeňte si příběh Anny Anderson. Na rozdíl od hrdiny seriálu se považovala za bytost ze světa lidí, i tak vzbudila obrovskou pozornost.

Sběratele kostí uvidíte v úterý ve 21.20 na Prima love.

Vyvraždění carské rodiny

17. červenec 1918. Den, kdy členové bolševické tajné policie Čeka vyvraždili rodinu cara Mikuláše. Ve sklepě v Jekatěrinburgu měli zemřít car Mikuláš s manželkou Alexandrou i jejich dcery – dvaadvacetiletá Olga, jednadvacetiletá Taťána, devatenáctiletá Marie, sedmnáctiletá Anastázie, třináctiletý carevič Alexej a několik členů personálu. Vraždy vzbudily v Evropě zděšení.

Ve vlnách Rýna

Brzy se začalo povídat, že někdo z rodiny přežil – objevilo se například několik žen, které tvrdily, že jsou Taťána. Největší pozornost se však o 4 roky později upnula do Berlína. Tam v roce 1920 skočila do Landwehrského kanálu mladá žena. Byla zachráněna, odvezena do ústavu pro choromyslné a označena, jako „slečna neznámá“. Uplynuly dva roky. Nejdříve vešlo ve známost, že za zdmi sanatoria žije velkokněžna Taťána. Sama pacientka se však prohlásila za nejmladší z dcer – Anastázii.

Dramatický útěk

Takzvaná Anastázie, nově pod ochranou ruského emigranta barona von Kleista, později vylíčila, že se z místa vražd zachránila díky bolševickému vojákovi. Uprchla s ním do Bukurešti, vzali se a ona porodila chlapce. Jenže vojáka údajně zabili na ulici, ona odložila dítě do sirotčince a uprchla do Berlína hledat své příbuzné. Nakonec údajně podlehla zoufalství a skočila do řeky.

Pro a proti

Do Berlína se sjeli příbuzní a ti, kteří carskou rodinu znali. Anna údajně znala mnoho detailů ze života carské rodiny, později však její vyprávění dostávalo trhliny. Soud nikdy její totožnost nepotvrdil. Mezi její zastánce patřili například potomci lékaře Botkina, který zemřel s carskou rodinou ve sklepení, a někteří příbuzní, ti bližší však byli ostře proti.

Polská dělnice?

Anastáziin strýc Ernst Hesenský pak nechal celou záležitost prověřit detektivy. Zjistil, že se jedná o Polku Francizsku Schanskowskou – dělnici s historií nervové nestability. Pocházela z chudé polské rodiny, toužila stát se herečkou, podle příbuzných byla i talentovaná. A přestěhovala se do Německa. Tam se zasnoubila, ale její snoubenec padl ve válce. Později přežila nehodu v továrně na munici. Po válce se vrhla do vln kanálu a začala nový život.

Léta v Americe

Annina cesta nakonec nabrala nečekaný zvrat. S Glebem Potkinem se odstěhovala do USA, potkala profesora dějepisu Johna Monahana a žili ve Virginii. Zemřela v roce 1984 na zápal plic. Testy DNA potvrdily, že Anastázií nebyla, naopak genetický materiál odpovídal teorii, že se jednalo o Francizsku. Anna Čajkovská-Anderson-Monahan se přesto zapsala do historie. Jako nejslavnější žena, která se za zavražděnou velkokněžnu vydávala.

Sledujte Sběratele kostí ve 21.20 na Prima love každé úterý!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.