Seriály a filmy

25. listopadu 2014 22:00

Petra Kloidová

Aktuální díl Sherlocka inspiroval Pes baskervillský

Ač postava Sherlocka Holmese už dlouho "žije vlastním životem" a v mnoha seriálech či filmech se scenáristé předlohy Arthura Conana Doyla striktně nedrží, přece jen i nová díla k těm původním občas odkazují a někdy jimi bývají i v různých částech zápletky inspirována.

Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Aktuální díl Jak prosté odkazuje k románu Pes baskervillský.

Krvavá bestie

A ačkoliv v dílu jde tentokrát o smrt vědce a nikoliv šlechtice a hlavní hrdinové pravděpodobně nebudou v NY pátrat po přízračném děsivém psu, specifikem moderních sherlockovských adaptací bývá, že si scenáristé hrají a do příběhu šoupnou určité množství odkazů k původnímu příběhu. Pojďte se Doylovu majstrštyku podívat na zoubek.

Prokletí

Ostatně už začátek obou adaptací něco pojí – jak v případě smrti barona, tak i vědce mnozí věří, že se nejednalo o vraždu. V Psu baskervillském postihne barona srdeční záchvat a vědec v Jak prosté se "zabije sám". Nicméně jednou z os původního příběhu je víra v "prokletí" zosobněné právě přízrakem z blat, které se rodiny Baskervillů týká, a dále je na scéně také uprchlý zločinec skrývající se u příbuzné, vzdálený potomek oběti a záhadný muž, který není tím, za koho se vydává. Pohrají si scenáristé i s těmito atributy?

Kolem Baskervilla

Román Pes baskervillský vycházel na pokračování v The Strand Magazine na počátku dvacátého století. Doyle přitom tento příběh netvořil sám – asistoval mu tehdy třicetiletý novinář z Daily Expressu Bertram Fletcher Robinson. A právě od něj snad pochází nápad inspirovat se ostrovní pověstí o Richardu Cabellovi, zlém šlechtici, který se po smrti nedočkal klidu.

U jeho hrobu podle pověsti například vyly přízraky psů. A původ baskervillské kletby je připisován právě zlému prapředkovi této fiktivní rodiny, jehož nakonec zabil přízračný pes. Mimochodem Cabellův hrob můžete vidět v Buckfastleigh v Devonu. A na závěr zajímavost k Doylově příběhu. Samotný Pes baskervillský se dočkal více jak dvacítky filmových a televizních zpracování, v roce 2003 se pak sama kniha umístila mezi dvěma stovkami nejoblíbenějších britských novel v žebříčku BBC. Skončila na 128. místě.

Jak prosté ve středu ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.