8 slavných uprchlíků, kteří změnili svět

Téma uprchlíci hýbe světem. Rok 2015 se podle OSN zapíše do dějin jako rok, ve kterém se celosvětově pohybuje po Zemi nejvíce osob od dob druhé světové války. Uprchlíky vyhání hlavně válečná situace na východu, odborníci však tvrdí, že Evropu to nejhorší teprve čeká.

Slovo uprchlík v evropské společnosti pomalu ale jistě zní jako synonymum strachu a terorismu. Zapomínáme však na jednu věc, i Češi kdysi byli uprchlíci, a to nejen v období, kdy se vyvražďovaly celé národy ve druhé světové válce.

Útěk před politickým režimem někteří z nás aplikovali ještě dalších čtyřicet let po druhé světové. A právě jejich útěk jim pomohl nastartovat perfektní kariéru, kterou zná celý svět. Kdyby se Miloš Forman rozhodl protrpět zbytek svého života v Československu, asi málokdo by dnes znal snímek Amedeus či Přelet nad kukaččím hnízdem. Milan Kundera by se nestal světovým autorem bestsellerů a značný herecký úspěch by nepocítil ani herec Jan Tříska.

Slavných utečenců, kteří změnili svět je hned několik. Ten zbytek proklamovaných zkrátka jen vybudoval perfektní kariéru od bodu nula.

1) Steve Jobs

Steve Jobs chodil na Reed College, kterou musel opustit z finančních důvodů po pouhém jednom semestru, protože jeho rodiče nezvládali platit školné. Z chudého chlapce se stal miliardářem

Jeho výrobky používáme denně. Telefonujeme s nimi, píšeme s nimi, bavíme se s nimi. Nakousnuté jablko ovládlo svět stejně jako příběh jednoho syrského utečence, který nedávno zemřel.

2) Albert Einstein

Geniální, ale bohužel německý žid.V dobách druhé světové války byl ve své rodné zemi tak nenáviděný, že se na příkaz Hittlera pálily všechny jeho knihy. Einstein dostal zelenou kartu v Americe, kde také dožil.

3) Jackie Chan

Chan se narodil v Číně, ale brzy na to se svými rodiči uprchl do Austrálie před čínskou občanskou válkou. Svou kariéru začínal jako kaskadér. Teď je z něj celosvětová hvězda.

4) Rachel Weisz

Manželka Jamesa Bonda a skvělá herečka, pochází z rodiny maďarských a rakouských židovských prchlíků.

5) M.I.A

Všichni známe song Paper Planes, rapperka a textařka ve svých devíti letech společně s matkou uprchla do Londýna před občanskou válkou na Srí Lance. Nedávno dokonce vydala klip s názvem Borders (Hranice), kde ukazuje cestu uprchlíků. Je obklopena třiceti mladými muži, kteří pro západní svět představují hrozbu. Upozorňuje na stereotypy mladých utečenců jako na avizované teroristy.

6) Dalai Lama

Jeho svátosti Dalai Lamovi bylo pouhých čtyřiadvacet let, když musel uprchnout z Tibetu a dostal vízum v Indii.

6) Freddie Mercury

Bůh rocku, zpěvák, textař, hudebník a frontman Queen se narodil v britské kolonii Zanzibaru (dnes Tanzánie). Jeho rodiče museli uprchnout v roce 1964 před občanskou válkou do Anglii.

7) Rita Ora

Britská zpěvačka se narodila v Kosovu během války, v jednom roce uprchla se svými rodiči do Anglie.

8) Madeleine Albrightová

V roce 1948 uprchla se svou rodinou Marie Jana Körbelová, kterou zná celý svět jako bývalou ministryni zahraničí.

V neděli na Prima love ve 20.15 uvidíte film s názvem Zelená karta, který roztomile promlouvá o lásce jednoho Francouze a Američanky. V hlavních rolích skandální Gérard Depardieu a Andie MacDowell.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.